Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018



ΟΜΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ


Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας στην Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 16.239 κατοίκους.

Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα και σε υψόμετρο 210 μ.
Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών - τουριστών με προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο Γύθειο.




Κύριο χαρακτηριστικό του ανάγλυφου του νομού Λακωνίας είναι σαν μια λεκάνη που σχηματίζεται μεταξύ των οροσειρών του Πάρνωνα στα ανατολικά και του Ταΰγετου στα δυτικά, οι οποίες, σχεδόν παράλληλες,  με νοτιοανατολική κατεύθυνση,  απολήγουν χαμηλώνοντας στα ακρωτήρια Μαλέα και Ταίναρο,  τα νοτιότερα σημεία της ηπειρωτικής Ευρώπης.  Ο Ταΰγετος (ψηλότερη κορυφή: Προφήτης Ηλίας 2.407 μ.), που αποτελεί το όριο με τη Μεσσηνία, διακόπτεται στον αυχένα της Αρεόπολης και μετά συνεχίζεται πιο νότια,  έως το Ταίναρο, με την ονομασία Σαγιάς ή Κάτω Ταΰγετος (1.214 μ.).  Το όρος αυτό,  ενώ στην ανατολική πλευρά του πέφτει απότομα στον Λακωνικό κόλπο, στα δυτικά σχηματίζει μια στενή,  άνυδρη και χωρίς βλάστηση παραλιακή λωρίδα ασβεστολιθικής σύστασης, της οποίας τα νερά φαίνεται πως αποχετεύονται στον Μεσσηνιακό κόλπο.   Στενή σαν κοιλάδα στην αρχή,  η πεδιάδα της Σπάρτης,  που σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο οροσειρές, πλαταίνει στα νότια, για να καταλήξει στην πεδιάδα Έλους­ Τρινάσου.  Πολύ μικρότερες πεδινές περιοχές εμφανίζονται επίσης στην περιοχή Μολάων, στον Ασωπό, στη Νεάπολη και στο Γύθειο. 
Σημαντική για την περιοχή είναι η λίμνη Στρογγλυλη, που βρίσκεται στο δήμο Ελαφονήσου.
Είναι λίμνη κι όχι λιμνοθάλασσα και "ακουμπά" το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. Είναι ένας μικρός παράκτιος υγρότοπος που διαχωρίζεται από τη θάλασσα, τον όρμο Βοιών, με μια αμμώδη λωρίδα και αμμόλοφους. Στη λίμνη ζουν κάποια αξιόλογα πτηνά ενώ γίνεται πολύ σημαντική η ύπαρξη της καθώς η περιοχή είναι σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά λόγω της θέσης της πάνω στην μεταναστευτική οδό.

ΚΛΙΜΑ
Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες στα πεδινά, το κλίμα του νομού Λακωνίας γίνεται δριμύ στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στην παράκτια ζώνη,  αλλά γίνονται περισσότερες προς τα βόρεια.

ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ

Στον Ταΰγετο διακρίνονται τέσσερις ζώνες βλάστησης, που έχουν σχέση με το υψόμετρο. Στα χαμηλά, ως τα 700-800 μ., κυριαρχούν οι μεσογειακοί θαμνώνες (μεσογειακή μακία), με μεγάλη ποικιλία θάμνων και φρυγάνων. Κυρίαρχα είδη είναι τα πουρνάρια, οι χουμαριές, τα σχίνα, τα σφενδάμια, οι γκορτσιές κ.ά. Από τα 700-800 μ. ως τα 1.700-1.800 μ. βρίσκεται η ζώνη των ορεινών κωνοφόρων, με κυρίαρχα είδη το μαυρόπευκο (pinus nigra), το έλατο και τον κέδρο. Πιο ψηλά, ως τα 2.000 μ., απλώνεται η λεγόμενη υποαλπική ζώνη, όπου φυτρώνουν μόνο λιγοστά έλατα και μαυρόπευκα και το έδαφος καλύπτεται από πολυετή, νανώδη φυτά και μικρούς θάμνους. Πάνω από τα 2.000 μ. βρίσκεται πλέον η αλπική ζώνη, όπου δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα και μόνο νανώδη, πολυετή φυτά φύονται ανάμεσα στους βράχους και στα πετρολίβαδα.

Είναι ιστορικά βεβαιωμένα ότι στα δάση του ζούσαν αρκούδες, λύκοι, λύγκες, ελάφια, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Σήμερα το βουνό φιλοξενεί 19 είδη θηλαστικών, όπως η αλεπού, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, η νυφίτσα και ο ασβός, και ίσως το τσακάλι.

Η ορνιθοπανίδα του βουνού εξακολουθεί να είναι πλούσια, ενώ περιλαμβάνει και αρκετά σπάνια είδη. Από τα 87 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, ξεχωρίζουν αρπακτικά, όπως ο φιδαετός, η γερακίνα, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, αλλά και πλήθος στρουθιόμορφων και άλλων πουλιών, όπως κίσσες, κοτσύφια, δρυοκολάπτες, φάσες κ.α.

Σημαντική είναι και η ερπετοπανίδα του Ταΰγετου, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και δύο σπάνιες σαύρες: την podarcis peloponnesiaca και τη lacerta graeca, καθώς και την κρασπεδοχελώνα.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Η οικονομία του νομού Λακωνίας εξαρτάται σημαντικά από τη γεωργία, όπου απασχολείται σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού . Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν μεταξύ τους οι περιφέρειες του νομού Λακωνίας ως προς το είδος των καλλιεργειών, το ύψος της απόδοσης και κυρίως το επίπεδο του εισοδήματος. Βασικά διακρίνονται τρεις περιοχές: η περιοχή της κοιλάδας και των εκβολών του Ευρώτα, που είναι η πιο εύφορη, η ορεινή περιοχή του Πάρνωνα και η ορεινή περιοχή του Ταΰγετου.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

Ελαιόλαδο, Τσάι Ταυγέτου φημισμένο από τα καλύτερα στην Ελλάδα, Παστό – Καπνιστό χοιρινό ιδανικός μεζές, Μελισσοκομικά προϊόντα μέλι , βασιλικός πολτός και βιολογικής καλλιέργειας, Ρίγανη Ταυγέτου.

ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΥΡΟΥ

Ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα του χωριού μας ήταν το έθιμο του Αφέντη Άη Γιώργη, που γινόταν κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του χωριού.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έξω από την Εκκλησία έφταναν καβαλάρηδες όλοι όσοι είχαν άλογα στο χωριό, που τότε ήταν πάρα πολλοί.


Τα άλογα στολισμένα με λουλούδια και χαϊμαλιά, καθαρά και πανέμορφα. Στη συνέχεια έρχονταν τα όργανα, τα οποία έπαιρναν τη θέση τους πίσω από τα άλογα. Και αμέσως μετά ο παπάς του χωριού και όλοι οι χωριανοί.



Τα όργανα έπαιζαν το τραγούδι του Άη Γιώργη:
Και χορεύοντας, όλοι έκαναν το γύρο της Εκκλησίας τρεις φορές.

Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες έφευγαν με τα άλογα και γύριζαν όλους τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού.

Οι οργανοπαίχτες έπαιρναν τη θέση τους στην πλατεία και το γλέντι που άρχιζε θα κρατούσε μέχρι αργά τη νύχτα.

ΧΟΡΟΙ







https://tokastori.wordpress.com/products/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7

http://diocles.civil.duth.gr/links/home/database/lakonia/pr31ge.pdf

http://e-lakonia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_14.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CE%B0%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%82#%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

http://alevroulakonias.blogspot.gr/2017/04/blog-post_20.html



http://diocles.civil.duth.gr/links/home/database/lakonia/pr31ec.pdf





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΜΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας στην Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 16.239 κατοίκους....