Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018


ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ –ΡΟΔΟΠΗ


Η Κομοτηνή είναι μια επίπεδη πόλη, χτισμένη μέσα στον θρακικό κάμπο και στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, σε υψόμετρο 31-55 μ., 30 περίπου χλμ. οδικώς από τη θάλασσα. Αποτελεί σπουδαίο εμπορικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κόμβο της Θράκης και βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης και της Εγνατίας Οδού . Ο Δήμος Κομοτηνής κατέχει νευραλγική θέση τόσο στον εθνικό γεωγραφικό χώρο όσο και κομβική θέση στο ελληνικό γεωπολιτικό χώρο και τις αναπτυξιακές πολιτικές και άξονες που διαμορφώνονται. Αναπτύσσεται  σε νευραλγική θέση επί του γραμμικού άξονα των αστικών κέντρων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) και είναι κόμβος των στρατηγικών λειτουργικών αξόνων - διευρωπαϊκών δικτύων - της Εγνατίας και της καθέτου αρτηρίας προς Βουλγαρία και τη Βαλκανική ενδοχώρα. Ακόμη βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
Στην Κομοτηνή, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 55% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι. Στην πόλη βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, το οποίο εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα πολιτική επιρροή.

Το μουσουλμανικό τέμενος «Γενί Τζαμί», το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία στο κέντρο της Κομοτηνής, δίπλα ακριβώς από τη Μουφτεία της Κομοτηνής. «Στην Κομοτηνή ζούμε αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Σε αυτό το τζαμί έρχεται πολύς κόσμος για προσευχή κάθε μέρα, πέντε φορές τη μέρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κομοτηνής. Πριν από λίγα χρόνια ανακαινίστηκε, εγώ ο ίδιος συνέβαλα στην διαμόρφωση του. Οι Μουσουλμάνοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό, είναι ένα σημαντικό μνημείο» δηλώνει μέλος της μειονότητας .


Μορφολογικά κατανέμεται σε 50% πεδινό έδαφος, 20% ημιορεινό και 30% ορεινό. Το πεδινό τμήμα, με μηδενικές σχεδόν κλίσεις, εντοπίζεται στο κεντρικό και νότιο κομμάτι του δήμου και περιλαμβάνει την πεδιάδα της Κομοτηνής και φυσικούς βοσκότοπους, οι ημιορεινές περιοχές εκτείνονται προς βορρά, σχεδόν παράλληλα με τα πεδινά τμήματα και μέχρι τις κλιτείς της οροσειράς της Ροδόπης ενώ το ορεινό αφορά στο βόρειο τμήμα και περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο Ανατολικής Ροδόπης, ο οποίος αποτελεί το φυσικό και διοικητικό ελληνο-βουλγαρικό σύνορο.

ΚΛΙΜΑ

Σε γενικές γραμμές το κλίμα χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και ξηρό, θερμό καλοκαίρι, με διακριτή ξηρά περίοδο κατά το καλοκαίρι και παρουσία βροχοπτώσεων κατά το χειμώνα, κατά τον οποίο ο πλέον βροχερός μήνας έχει τουλάχιστον τριπλάσια βροχόπτωση του ξηρότερου μήνα. Στην πεδινή και παραθαλάσσια ζώνη μπορεί να χαρακτηριστεί ύφυγρο και προχωρώντας προς το βόρειο ορεινό τμήμα μετατρέπεται σε ηπειρωτικό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι  15οC, ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με μέση θερμοκρασία 1,4οC ενώ θερμότερος μήνας είναι ο Αύγουστος με μέση μέγιστη θερμοκρασία 30,5οC

ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΑΝΙΔΑ

Οι δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το βόρειο ήμισυ της ΠΕ . Κύρια δασικά είδη είναι οι δρυς, η οξιά ,η χαλέπιος και η μαύρη πεύκη ενώ σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνουν τα αείφυλλα πλατύφυλλα. Πάνω από υψόμετρο 200μ. συναντάμε τα μακί. Φρύγανα εμφανίζονται σποραδικά κυρίως σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές
Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Κομοτηνής αποτελείται από περιοχές με μεγάλη βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό σπάνιων ειδών και βιοτόπων, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός προστατεύεται από τη διεθνή συμφωνία RAMSAR και τα Κοινοτικά προγράμματα CORINE και NATURA 2000. Ακόμη, ο ορεινός όγκος της ανατολικής Ροδόπης, σημαντικό τμήμα του οποίου εντοπίζεται χωρικά εντός του  Δήμου, φιλοξενεί πληθώρα δασικών συμπλεγμάτων ενώ καταγράφεται και μεγάλος αριθμός Καταφυγίων άγριας ζωής, όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί βάσει των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας (Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/98) και οριοθετηθεί με τα στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών (βλ. παράρτημα, Χάρτες 2,3).
Πιο ειδικά, εντός της περιοχής του Δήμου καταγράφηκαν συνολικά 6 βιότοποι οι οποίοι προστατεύονται από το κοινοτικό πρόγραμμα CORINE, το οποίο άρχισε να εκπονείται το 1985 στα πλαίσια της Ε.Ο.Κ. με στόχο την οργάνωση των πληροφοριών για την κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ποικιλία οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας απαντάται στις περιοχές των λιμνοθαλασσών. Στη λίμνη Ισμαρίδα και στις άλλες τέσσερις λίμνες στα νοτιοδυτικά του νομού τα κυριότερα είδη ψαριών είναι το κεφάλι, το λαβράκι το γριβάδι ή σαζάνι. Επίσης υπάρχουν χέλια. Συναντάται επίσης το αμφίβιο ενυδρίδα (Lutra Lutra). Οι προστατευμένες από τη συνθήκη Ramsar  λιμνοθάλασσες της Ροδόπης παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα αξιόλογη ορνιθοπανίδα, με  τον υψηλότερο αριθμό πουλιών από όλους τους Ελληνικούς υδροβιότοπους. Τα είδη που συναντώνται είναι περισσότερα από 200, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση
(Κύκνοι, Αργυροπελεκάνοι, Κορμοράνοι, Φαλαρίδες, Λαγγόνες, τσικνιάδες Ψαραετοί, Σταχτόχηνες, μαυρόγυπες, φοινικόπτερα, και διάφορες αγριόπαπιες).
 Στη Ροδόπη η οργανωμένη κτηνοτροφία περιλαμβάνει βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους, όρνιθες, πάπιες , χήνες και κουνέλια.
 Στην άγρια πανίδα συγκαταλέγονται ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγοί, αγριοκάτσικα, λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες,  ασβοί, σκίουροι, χελώνες, οχιές, σπιτόφιδα, λαφιάτες, σαΐτες κ.ά

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Τόσο η ΠΕ όσο και η πρωτεύουσά της δεν είχαν ιδιαίτερες δυναμικές ανάπτυξης, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, λόγω του εύφορου εδάφους και των άφθονων νερών και τον τριτογενή, λόγω της γεωπολιτικής θέσης και του ιστορικού ρόλου της Κομοτηνής στο τομέα της διοίκησης και των υπηρεσιών.
Στον δευτερογενή, υπάρχει καλά οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ , η παραγωγικότητα όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση.
 Καθοριστική για την οικονομία και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής υπήρξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εννέα  Σχολές στην Κομοτηνή και πάνω από 10.000 φοιτητές.
   Στον κάμπο της Ροδόπης η βαμβακοκαλλιέργεια, ξηρική και ποτιστική, είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Υπάρχουν ωστόσο και καλλιέργειες σιταριού, αραβόσιτου,  τεύτλων, μηδικής, βιομηχανικής ντομάτας, αρωματικών φυτών, λαχανικών και οπωροκηπευτικών. Σε αρκετές περιοχές της Ροδόπης (πεδινές και ορεινές)  καλλιεργείται καπνός εξαιρετικής ποιότητας (μπασμάς), ενώ δυτικά της Κομοτηνής υπάρχουν εκτεταμένοι κερασώνες. Από λοιπά οπορωφόρα, συναντώνται μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές, βυσσινιές, βερικοκιές, ροδακινιές, συκιές κλπ  αλλά δεν υπάρχει συστηματική παραγωγή και εκμετάλλευση.
    Η αλιεία τόσο η παράκτια όσο και εσωτερικών υδάτων χαρακτηρίζεται από άριστης ποιότητας αλιεύματα πολλά από τα οποία κατεργάζονται και διατίθενται στο εμπόριο συσκευασμένα. Τα ιχθυοτροφεία λειτουργούν με παραδοσιακό τρόπο και χωρίς φυράματα, εδώ και αιώνες.

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Κλήδονας ή Καλογιάννια, Λαικό Δρώμενο της Πρωτομαρτιάς, Τζαμάλα, Λαϊκό Δρώμενο ΝΤΕΒΕ ( καμήλα ) κτλ.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Η Κομοτηνή φημίζεται για τις διάφορες ποικιλίες στραγαλιών (λεμπλιεμπλιά), τα ιδιαίτερα χαρμάνια ελληνικού καφέ και τα παραδοσιακά γλυκά της, όπως μαλεμπί και το σουτζούκ λουκούμ (είδος λουκουμιού). Το σουτζούκ λουκούμ, το οποίο σήμερα θεωρείται αντιπροσωπευτικό τοπικό έδεσμα, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον Νεντίμ Μεμέτ σε ένα λουκουμάδικο της πόλης.
Κομοτηνή. Πόλη των θρύλων, της πολυπολιτισμικότητας, της σαγήνης, του ιστορικού συναπαντήματος πολιτισμών, θρησκειών, ανθρώπων.


Κομοτηνή. Πόλη των θρύλων, της πολυπολιτισμικότητας, της σαγήνης, του ιστορικού συναπαντήματος πολιτισμών, θρησκειών, ανθρώπων.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΜΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας στην Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 16.239 κατοίκους....